Főoldal | Harangadatok | Általános ismertető | Harangöntés | Öntők | Legnagyobb harangjaink | Szokások | Újdonságok | Linkek

A kemence és a harangsablon

A mag

Az álharang

A köpeny


A köpeny abroncsokkal

És a végeredmény!
(Öntő: Gombos Miklós, Őrbottyán)

Egy erdélyi végeredmény
(Öntő: Lázár Imre, Székelyudvarhely)

Egy lengyel végeredmény
(Öntő: Jan Felczynski, Przemysl)

Egy német végeredmény
(Öntő: Rudolf Perner, Passau)


Harangöntés

A harangoknak nemcsak szép, esztétikus formával kell rendelkezniük, hanem a meghatározott zenei hangon kell megszólalnia. Éppen ezért a harangöntés az egyik legnehezebb mesterség. "Gondolkodik, mint a harangöntő" - szól a mondás. A harang születésének időtartama: 6-7 hónap.

Harangöntés menete

Elméleti lépések

1. Elmegy a harangöntő a megrendelőhöz és lehangolja a már meglévő harangokat, ugyanis a harangoknak egymással konszonánsnak kell lenniük, hogy a harangzúgás ne bántólag hasson az ember fülének. A hangolás régebbi módszerrel egy erre specializált hangvillával történik, újabban pedig digitális készülékkel. A hangvilla megütése után odatartják a harang falához, és amennyiben a harang elkezd zúgni, vagyis átveszi a rezonanciát, úgy a harang hangja a hangvilla hangjával egyezik meg. A harangöntő meghatározza, hogy milyen hangú harang illeszkedik a már meglévőkhöz. Ezután a megrendelő kiválasztja magának a megfelelő hangot, illetve meghatározza a harang tömegét is.

2. A munka elméleti része: megszerkeszti az öntő a harang hangja és tömege fényében az elkészülő öntvény formáját. Ezt mind a mai napig papírral, ceruzával végzik.

Gyakorlati lépések

3. Mag: Építenek egy kemencét (kisebb harangoknál agyagból, nagyobb harangoknál téglákból). A kemence középpontjába egy függőleges tengely mentén elforduló harangsablon kerül. Ennek segítségével a kemencére felhordott agyagot a harang belső formájának megfelelően alakítják.

4. Álharang: a magra elkészítik a kívánt harang pontos mását agyagból, ezt zsírral lefixálják. Erre kerülnek rá a feliratok és a díszítések viaszból.

5. Köpeny: az agyag álharangra különleges összetételű finomsár-masszát kell felhordani több rétegben. Ez a keverék agyagon, samotliszten, tojáson, tejen és cukron kívül apróra vágott emberi hajakat is tartalmaz. A köpeny belső felülete átveszi az álharagon lévő feliratokat, illetve az álharang formáját. A köpeny felső részére fémhorgokat szerelnek.

6. Begyújtják a kemencét és kiégetik az öntőformákat.

7. A köpenyt fölemelik, lefejtik az álharangot, majd a köpenyt visszahelyezik. A köpeny és a mag között hézag keletkezik. Ide fog befolyni a fortyogó, forró fém, mely 78% vörösrezet és 22% angol ónt tartalmaz.

8. A kiöntés előtt az egész öntőformát (kemence+mag+hézag /álharang helye/ +köpeny) belehelyezik egy embermélységű gödörbe, a harangöntő gödörbe, majd betemetik. Erre azért van szükség, mert a feltörő, nagy erejű fortyogó gázok szétvetnék az agyagot (Archimédes-törvénye). A fém 1200-1300 celsius fokos.

9. Néhány nappal az öntés után a harangokat kiássák, lefejtik róluk a szükségtelen agyagformákat, tisztogatják.

10. Majd következik a próba, amelynél eldől a munka eredményessége. Ha nem a kívánt hangon szólal meg a harang, akkor bizony szét kell törni, és elölről kell kezdeni a munkát.

Minden jog fenntartva! A weboldalakon található dokumentumok másolása és felhasználása, más honlapokon, sajtóban, médiában való közzététele csak a szerkesztő írásos engedélyével, és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges.

Webmaster: Bajkó Ferenc